Nieuwe Europese verordening omtrent F-gassen goedgekeurd op 16/01/2024. Klik hier voor meer info.

CO2 koelinstallatie levert forse winst op

Technigroup kiest in Tessenderlo voor natuurlijke koudemiddelen

In opdracht van Butterfly Catering Service, een familieonderneming in volle expansie die dagelijks duizenden dagverse maaltijden, soepen en pasta bereidt, heeft Technigroup op het industriepark in Tessenderlo een enorme koelhal ingericht. Daarbij werd gekozen voor natuurlijke koeling met een CO2-koelinstallatie.

CO2-koelinstallatie: een verrassende, maar slimme keuze

Technigroup is al ruim 40 jaar een begrip in de wereld van industriële koeling. De in Herentals gevestigde kmo, overigens nog altijd in familiehanden, is gespecialiseerd in industriële koelinstallaties, HVAC-installaties (heating, ventilation en airco) en explosieveilige ATEX-installaties, en ontfermt zich zowel over het ontwerp en de engineering als over het onderhoud en de service van de CO2-koelinstallatie. De onderneming mag meer dan 200 gerenommeerde bedrijven in binnen- en buitenland tot zijn klanten rekenen. Bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren: uit de petrochemie bijvoorbeeld, maar ook uit de voedingsindustrie, zoals Butterfly Catering Service (BCS). “Zo’n 15 à 20 jaar geleden was BCS al klant van Technigroup. Door hun verhuis naar Beringen, waar in de productiehal reeds een koelinstallatie aanwezig was, zijn we elkaar een beetje uit het oog verloren”, vertelt Jan Sleurs, zaakvoerder van Technigroup. “Maar nu ze opnieuw uitbreiden en een deel van hun productie naar Tessenderlo verhuizen, dachten ze meteen aan ons. De concurrentie met andere partijen was bikkelhard, maar dankzij onze prijs/kwaliteit en onze snelle levertijden zijn wij uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen.”

CO2-koelinstallatie

Persoonlijke aanpak

Twee grote troeven van Technigroup zijn hun persoonlijke aanpak en hun engineering op maat. “Bovendien hebben we binnen ons bedrijf een schat aan ervaring”, weet Jan Sleurs. “Mensen die bijna veertig jaar geleden begonnen zijn als technieker, zitten nu in engineering. Zo kunnen we onze klanten perfect adviseren, met een compleet verhaal waar veel engineering aan voorafgaat.” Technigroup is bovendien niet merkgebonden, dus als ze niets zelf moeten bouwen, schuimen ze de markt af naar de beste oplossing. Waarbij ze uiteraard ook buiten de landsgrenzen kijken. “Soms eisen klanten een bepaald merk, omdat ze daar al ander materiaal van hebben”, gaat Jan Sleurs verder. “Maar voor het project van BCS hebben we drie fabrikanten laten komen, een Deens, een Italiaans en een Frans merk, die we op alle vlakken met elkaar vergeleken hebben.”

Chemisch versus natuurlijk met CO2-koeling

Dé cruciale vraag waarover Technigroup zich moest buigen, was de manier waarop er gekoeld zou worden. Alle mogelijke koelmiddelen passeerden daarbij de revue: chemische zowel als natuurlijke. De meeste projecten zijn vandaag nog altijd gebaseerd op installaties met chemische koelmiddelen, die goedkoper zijn in aankoop dan natuurlijke alternatieven als propaan, ammoniak en CO2. Chemische koelmiddelen zijn echter belastender voor het milieu. Ze hebben een hoger GWP (global warming potential), en de Europese wetgeving hieromtrent is de laatste tijd veel strenger geworden. “Dus als het project zich ertoe leent, en als de klant gewonnen is voor dit verhaal, wordt er een natuurlijk koelmiddel gekozen”, vertelt Giovanni Fasulo, Technisch Commercieel Adviseur bij Technigroup. “Ze dragen niet bij aan het broeikaseffect en zijn niet slecht voor de ozonlaag. Bovendien verbruiken ze, door het concept, minder energie en bestaan er voor natuurlijke koelmiddelen subsidies op projectbasis, zodat de terugverdientijd in het geval van BCS korter is dan 1,5 jaar!”

CO2-koelinstallatie

CO2-koelinstallatie met warmterecuperatie

In Tessenderlo gaat Butterfly Catering Service 50.000 liter verse soep per dag produceren, die wordt geleverd aan grote supermarkten. Soepen komen in de eindfrigo binnen op 5 graden Celsius en worden daar gekoeld naar 2ºC. Om die reusachtige koelhal van 2.300 m2 (19.100 m³) op temperatuur te houden, levert de installatie 250 Kilowatt koelvermogen. Omdat de klant voor de bereiding van zijn soepen veel heet water nodig heeft, en warmterecuperatie dus een cruciale factor is, viel de keuze uiteindelijk op CO2. Ammoniak bleek immers duurder te zijn, en met propaan is warmterecuperatie bij onderstaande temperaturen onmogelijk. Dankzij de CO2-koelinstallatie en door warmterecuperatie kan het stadswater voorverwarmd worden van 10 ºC tot 80 ºC, zodat de soepketels alleen de laatste 20 ºC nog moeten bijstoken. Dit betekent dat BCS van de 250 Kilowatt aan koelvermogen die het betaalt, in de zomer tot 140 Kilowatt gratis terugkrijgt aan warmte, voor hetzelfde verbruik als bij chemische koelmiddelen. Tel uit hun winst!

CO2-koelopstelling op maat

Op een betonnen sokkel na, werd het hele project van A tot Z geplaatst door Technigroup zelf, zonder onderaannemers. Dus ook het alarm en de mogelijkheid om in te loggen via internet nam het bedrijf uit Herentals voor zijn rekening. En op het vlak van isolatie kreeg de klant deskundig advies. Een maand lang werd er met drie ploegen keihard gewerkt, en in juli is de koelruimte operationeel. Binnen hangen acht luchtkoelers – zes in de eindfrigo en twee in de laad- en loskade – om de ruimtes op de gewenste temperatuur te houden: 2 ºC in de eindfrigo, 4 ºC in de laad- en losruimte. En buiten staan voor de bedrijfszekerheid twee onafhankelijke compressorracks, elk met een gaskoeler. “Hier zie je trouwens nog maar eens hoe wij op alle vlakken met de klant meedenken”, glundert Giovanni Fasulo. “Door plaatsgebrek besloten we om de koelinstallatie in een container te steken in plaats van in de behuizing van de fabrikant. Dat leverde de klant niet alleen plaatswinst op, maar ook nog eens een besparing van 2.000 euro.”

Technigroup kiest in Tessenderlo voor natuurlijke koudemiddelen

Meer recente projecten

Monitoring en service voor Orfit

24/7 monitoring en service voor Orfit

Daikin-chiller geïnstalleerd door Technigroup op het platte dak van laboruimtes, werkt op basis van R1234ze

Donaldson investeert in duurzaamheidsketen

Koeltorens voor ZF Wind Power