Nieuwe Europese verordening omtrent F-gassen goedgekeurd op 16/01/2024. Klik hier voor meer info.

6 koeltorens voor EUROCONTROL

Technigroup leverde 6 koeltorens voor het hoofdkantoor van EUROCONTROL, de organisatie die waakt over het Europese luchtruim. Dit project omvatte de keurige afbraak van 6 oude koeltorens, de zorgvuldige montage van het nieuwe koelsysteem en de implementatie van een gebouwbeheersysteem.

Al sinds 1963 is EUROCONTROL is de internationale organisatie die instaat voor de centrale coördinatie van de luchtverkeersleiding in Europa. Om de veiligheid van het luchtruim te garanderen, beschikt EUROCONTROL over een controlekamer en een datacenter. Door het belang van hun activiteiten hanteert EUROCONTROL een ontzettend kleine foutmarge. Deze mate van precisie wordt ook toegepast op alle faciliteiten binnen EUROCONTROL, waaronder de koelsystemen.

EUROCONTROL in cijfers:

  • Tot 37.000 vluchten per dag
  • 11 miljoen vluchten per jaar
  • Beheer van het luchtruim van 43 lidstaten

Het koelsysteem van de gebouwen en faciliteiten van het hoofdkantoor in Brussel wordt deels verzorgd door 6 koeltorens. Deze maken deel uit van een koudeproductielijn met twee hoofdtoepassingen: het koelen van operationele toepassingen in het datacenter en het creëren van koude voor comfortventilatie in de controlekamer en het gebouw. De oude koeltorens werden in 1992 geïnstalleerd tijdens de bouw van het pand.

Koeltorens met gesloten circuit

Om de energie-efficiëntie en de robuustheid van het koelsysteem te verbeteren, werd Technigroup ingeschakeld voor een nieuwe oplossing. Na de nodige projectplanning en engineering, werden de oude koeltorens keurig afgebroken en verwijderd via het dak. Dit gebeurde in 2 fasen, waardoor telkens 3 van de 6 koeltorens in bedrijf waren om de redundantie en uptime te garanderen. In het nieuwe systeem werden 6 nieuwe koeltorens geïnstalleerd, met ieder een vermogen van meer dan 1 MW. Ze zijn volledig in inox gefabriceerd en bevatten een gesloten circuit. Omdat het gebouw zich dicht bij een woonwijk bevindt, werden de nodige geluidsdempers geïnstalleerd.

technigroup-gebouwbeheersysteem-elektrisch-bord_EUROCONTROL

Gebouwbeheersysteem op maat

Bovendien ontwierp de elektrische afdeling van Technigroup een gebouwbeheersysteem dat verschillende parameters waaronder temperatuur, druk, verbruik en waterkwaliteit kan monitoren en sturen. Deze modules kunnen indien nodig uitgeschakeld worden, wat ook manuele bediening mogelijk maakt. De complete installatie werd tot in de kleinste puntjes gedocumenteerd.

Meer recente projecten

Daikin-chiller geïnstalleerd door Technigroup op het platte dak van laboruimtes, werkt op basis van R1234ze

Donaldson investeert in duurzaamheidsketen

Koeltorens voor ZF Wind Power

Ijsproductie via machinekamer op ammoniak

Ijsproductie via machinekamer op ammoniak