Nieuwe Europese verordening omtrent F-gassen goedgekeurd op 16/01/2024. Klik hier voor meer info.

Industriële warmtepompen

Onze rol in de energietransitie

Wat is een industriële warmtepomp?

Een industriële warmtepomp is in wezen een industrieel koelsysteem, waarbij niet de koude, maar de warme kant van de installatie wordt ingezet in het proces. In de komende jaren gaan warmtepompen zeker een hoge vlucht nemen. Hierdoor draagt onze sector bij aan een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot van onze industrie in België.

Om de klimaatdoelstellingen te halen moet de industrie zijn CO2-uitstoot verminderen. Hiervoor worden stelselmatig processen omgezet van klassieke brandstoffen, die een directe CO2-uitstoot veroorzaken, naar elektriciteit. Bij voorkeur groene elektriciteit. Nu is het zo dat om te verwarmen 1 kW elektriciteit 1 kW warmte oplevert. Tenzij er gebruik gemaakt wordt van een warmtepomp. Net zoals bij de warmtepomp die mensen met een energiezuinige woning gebruiken om hun huis te verwarmen, kan een industriële warmtepomp met 1 kW elektriciteit tot 4 kW warmte opleveren.

Dat klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het voor een stuk ook. Er zijn randvoorwaarden. Om een hoge temperatuur warmte te kunnen afgeven heeft een industriële warmtepomp een lagere temperatuur warmtebron nodig.

Warmterecuperatie en restwarmte

Het is niet zo dat er zomaar warmtebronnen liggen te wachten op een warmtepomp toepassing. Veel restwarmte wordt ook meer een meer direct herbruikt in het proces, wat op zich ook prima is. Aan de andere kant gaat er in de industrie nog heel wat warmte verloren omdat deze wordt afgegeven aan de omgeving door bijvoorbeeld koeltorens, en ook omdat industriële processen qua energieafgifte en -opname niet optimaal op mekaar zijn afgestemd. Door dit degelijk in kaart te brengen, zijn de mogelijkheden voor de inzet van industriële warmtepompen veel groter dan vandaag op het eerste gezicht lijkt.

Er beweegt heel wat binnen de industrie. Er is een wil om groener te produceren. Bovendien zal wetgeving allerhande eisen opleggen, waarbij een industriële warmtepomp zal opschuiven van nice-to-have voor de early adopters vandaag, naar need-to-have voor iedereen die morgen efficiënt wil blijven produceren.

Reduce, reuse, recycle

De beste spelers in onze sector doen nu heel erg aan reduce, reuse, recycle: we beperken het energieverbruik door zuinige motoren en concepten en monitoring van de prestaties (reduce), we hergebruiken (reuse) zoveel mogelijk de warmte die vrijkomt bij het koelproces. En als dat niet rechtstreeks lukt, dan opwaarderen we de warmte (recycle) naar een hoger niveau waar ze wel nuttig is door het gebruik van warmtepompen. Zo worden industriële warmtepompen deel van de oplossing voor de problemen waar we vandaag voor staan.

Integratie en coördinatie van warmtepompen in industriële processen

Bij Technigroup ontwerpen, bouwen en installeren we hoogwaardige warmtepompen voor industriële bedrijven. We nemen daarbij de volledige coördinatie tussen alle betrokken partijen op ons. Zo ondersteunen we onze klanten om hun duurzame doelstellingen te bereiken en kostenbesparingen te realiseren.

Industriële warmtepomp op maat

Wij begrijpen dat elk industrieel proces uniek is. Daarom bieden wij op maat gemaakte warmtepompsystemen die perfect zijn afgestemd op de behoeften van uw bedrijf. Of het nu gaat om het verwarmen van water, het drogen van producten of het leveren van proceswarmte, onze oplossingen zijn ontworpen voor maximale efficiëntie.

In verschillende sectoren spelen warmtepompen een cruciale rol in de transformatie naar duurzame en energiezuinige industriële processen, waaronder de (petro)chemie, de metallurgie en duurzame energiebedrijven (batterijtechnologie, waterstof en windenergie).

Technigroup plaatst warmtepompen sinds 1973

Ons team van ervaren ingenieurs staat klaar om u te begeleiden bij elke stap van het proces. Onze specialisten staan klaar om uw huidige processen te analyseren en te optimaliseren. Bij Technigroup geloven we in langetermijnrelaties. We streven ernaar om duurzame samenwerkingen op te bouwen en u te ondersteunen bij de realisatie van uw duurzaamheidsdoelen.

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking en een voorstel op maat.

Bent u overtuigd?