Nieuwe Europese verordening omtrent F-gassen goedgekeurd op 16/01/2024. Klik hier voor meer info.

Wij helpen leren

In het kOsh in Herentals wordt er hard gewerkt aan een watergekoelde koelmachine als eindwerk voor de leerlingen van het 7de middelbaar, specialisatie koeltechnische installaties. Technigroup voorziet hiervoor de materialen, de verdere verantwoordelijkheid over de koelinstallatie ligt volledig in de handen van de leerlingen (en de leerkracht). Deze koelmachine zal nadien bij Technigroup gebruikt worden als nood- of huurtoestel. Al verschillende jaren op rij werken Katholiek Onderwijs Stad Herentals en Technigroup samen aan dit project. Dit jaar zijn Yoran en Jarmo in totaal een achttal weken bezig aan de machine.

Win-win situatie

“Wij als school zien een enorme meerwaarde in een nauwe samenwerking met de bedrijfswereld. Op deze manier kunnen wij onze leerlingen levensecht onderwijs aanbieden en ze een realistisch beeld geven over de sector waar ze terecht zullen komen.” zegt Dirk Tormans, technisch directeur aan kOsh.

Volgens Laurent Van Werveke, verantwoordelijke opleidingen en permanente verbetering bij Technigroup, heeft het ook voor Technigroup alleen maar voordelen om samen te werken met de middelbare school: “Zo blijf je contact houden met de school en de leerstof die de studenten al dan niet te verwerken krijgen alvorens ze de arbeidsmarkt betreden. De leerlingen worden hierdoor ook nauwer betrokken bij het echte industriële aspect van een koelinstallatie. Ze kunnen hierdoor werken met nieuwe materialen en met nieuwe technieken. Ook kunnen we ze door de stages die ze lopen, helpen om meer inzicht te krijgen in de echte koeltechniek. Ze als het ware eens laten proeven van wat het leven is als koeltechnieker in de industrie.”

We know how

“Bij Technigroup doen we er alles aan om het echte koeltechnische vakmanschap in ere te houden. Mensen met een juiste technische training en attitude maken het verschil bij het uitvoeren van onderhoudswerken en interventies. Ook monteurs met een degelijke opleiding leveren een betere kwaliteit.” zegt Jan Sleurs, zaakvoeder van Technigroup. “Wie de juiste koeltechnische handelingen jong aanleert, heeft daar zijn hele beroepscarrière plezier van.”

Volgens Jan Sleurs gaat de markttendens echter net de andere richting uit. Omdat de loonkost hoog is,  is het voor alle fabrikanten van HVAC- en koeltechnische machines zaak om de montagetijd en daarmee ook de montagekost op de werf zo klein mogelijk te houden. Dat doen ze door zoveel mogelijk te prefabriceren in de fabriek en de machines en componenten als het ware stekkerklaar op de werf af te leveren. Dat is erg efficiënt, maar een neveneffect hiervan is dat de kennis en de ervaring die nodig is om deze werken zelf uit te kunnen voeren op de werf stilaan verdwijnt. En als die kennis dan wèl nodig is, bijvoorbeeld bij de montage van een industrieel systeem, dan wordt dat een zeldzaam goed.

“Technigroup legt zich net toe op dit soort industriële systemen, waarbij het vaak onmogelijk is om met prefab componenten te werken. Voor dat soort projecten hebben we leerlingen nodig die als het ware met hun handen kunnen denken (lacht)”. De school is dus een mooie kweekvijver voor dit soort talenten. En door de industriële omgeving waarin Technigroup werkt, kunnen de leerlingen er later doorgroeien tot ervaren vakmannen die trots kunnen zijn op hun vak!

Dit artikel verscheen ook op Made In Kempen: lees het artikel.

Meer recent nieuws
Technigroup nieuwsbrief 2022 #1

Nieuwsbrieven

Vacature sales engineering industriële koeling

Voorjaarsactie 2024: chillers, warmtepompen en luchtgroepen

Technigroup op shortski