Nieuwe Europese verordening omtrent F-gassen goedgekeurd op 16/01/2024. Klik hier voor meer info.

50 jaar Technigroup: “flowerpower doet groeien”

Toen Technigroup op 11 oktober 1973 werd opgericht in Herentals, stond er een oliecrisis voor de deur en werd er voor de eerste keer gesproken over het milieu en grenzen aan de groei. Onzekerheid troef dus.

50 jaar later draait alles echter prima en kijken we uit naar een groenere toekomst. Als teken van vertrouwen vieren we onze 50ste verjaardag zelfs in het optimistische jaren ‘70 thema flowerpower. Vertrouwen troef dus. Jan Sleurs, onze zaakvoerder, vertelt waar de basis ligt van dit vertrouwen.

“Een groot feest mocht er dit jaar niet aan ontbreken.” vertelt Jan enthousiast. “Als je al vijftig jaar mag meewerken aan de investerings- en groeiplannen van bedrijven, dan is dat dé moment om hen eens terug te bedanken. Hen, en natuurlijk ook onze 130 Technigroupers. Als we ambitieus en optimistisch zijn, is dat zonder meer aan de bijdrage van iedere Technigrouper te danken. Technigroup is een mensenbedrijf, zonder de kennis en het enthousiasme van de Technigroupers zijn wij niks. En de gezinnen van de Technigroupers mogen we zeker ook niet vergeten. Het wordt hier bijna een dankspeech van de Oscars (lacht), maar de partners moeten bij ons ook wel mee zijn in het verhaal. Industriële koeling draait dag en nacht en dus moeten wij ook altijd klaar staan om te assisteren als iets niet loopt zoals gehoopt. En de partners moeten dat ook wel accepteren.”

50 jaar Technigroup - feest

“Als je die hele groep technische mensen op pad kan krijgen om bij te dragen aan positieve nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij en in één keer ook nog een substantieel deel van de CO2-uitstoot kan verminderen, dan is dat toch echt flowerpower, niet?”

50 jaar ervaring in koeltechniek

“Dat wil niet zeggen dat we vandaag even naïef zijn als de hippies van de jaren zeventig.” lacht Jan. “Nee, dan zouden we in de voorbije 50 jaar maar weinig hebben bijgeleerd. Maar we zitten met ons bedrijf vandaag toch wel op een sweet spot. Dus het is voor ons vandaag niet naïef om optimistisch naar de toekomst te kijken. Waarom? Omdat industriële koeling een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie, en omdat die bijdrage in de nabije toekomst nog aanzienlijk zal toenemen.”

Het duurzame aspect van industriële koeling

“Het is een beetje erg dat de bijdrage van industriële koeling vandaag zo onbekend is. Naast alle klassieke toepassingen, maakt industriële koeling vandaag tal van alternatieve duurzame energiesystemen mogelijk. Voorbeelden uit ons eigen huis: de koeling van Technigroup maakt de zeer droge klimaatcondities mogelijk waarin de nieuwste generatie elektrische batterijen kunnen ontwikkeld worden. Wij bouwen ook koeling voor het testen van windmolen generatoren of offshore hoogspanningscabines. En wij zijn met onze koeling betrokken bij onderzoek naar geothermie als energiebron. Enzovoort.”

“Het is zeker jammer dat het duurzame aspect van industriële koeling onderbelicht blijft. Industriële koeling is natuurlijk een oude technologie. Maar na de Tweede Wereldoorlog hebben wij lang meegesurfd op de positieve vooruitgangsgedachte in de maatschappij. Iedereen weet dat er toen plots koelkasten verschenen in huishoudens, maar de goederen die daarin terecht kwamen, lagen natuurlijk eerst opgestapeld in industriële koel- en vrieshuizen. Dankzij onze industriële koeling ging het comfort van de consument er dus decennia op vooruit. Heel veel processen gingen dankzij industriële koeling sneller en efficiënter, wat ertoe leidde dat veel zaken die voorheen voor de happy few waren, plotseling beschikbaar werden voor grotere groepen mensen. Tot een beetje in het decadente zelfs: wij eten vandaag vers fruit dat ingekoeld overgevlogen komt vanuit Zuid-Amerika en we gaan bij mooi weer skiën in gekoeld overdekte pistes.”

Meer aandacht voor het klimaat

De perceptie over onze sector keerde al de eerste keer eind jaren tachtig met de aandacht voor het gat in de ozonlaag. De CFK- en HFK-koelmiddelen die deel uitmaakten van de veel gebruikte koelmiddelen lagen daar mee aan de oorzaak van. Er kwam -volledig terecht- wetgeving en er werden tal van nieuwe koelmiddelen op de markt gebracht. Maar daar werden wij wel voor de eerste keer deel van een probleem.

“Ja, de meeste niet-natuurlijke koudemiddelen hebben, bij vrijkomen in de atmosfeer; een broeikaseffect dat enkele honderd tot enkele duizend keer dat van CO2 bedraagt. Daar zaten ook ironisch genoeg koelmiddelen bij die ontwikkeld werden met het oog op een “zero ozon depletion potential”. Dus daar zaten wij opnieuw aan de kant van het probleem.”

Reduce, reuse, recycle

“Het mooie is dat net doordat wij zo vroeg geconfronteerd werden met die klimaatthematieken, wij als sector gedwongen geweest zijn om snel om te schakelen. Vandaag zijn er voor alle industriële koeltoepassingen natuurlijke koudemiddelen beschikbaar die een bijna verwaarloosbare impact hebben op het klimaat. De beste spelers in onze sector -en ik denk dat wij daar mee de kop trekken- doen nu heel erg aan reduce, reuse, recycle: we beperken het energieverbruik door zuinige motoren en concepten en monitoring van de prestaties (reduce), we hergebruiken (reuse) zoveel mogelijk de warmte die vrijkomt bij het koelproces. En als dat niet rechtstreeks lukt, dan opwaarderen we de warmte (recycle) naar een hoger niveau waar ze wel nuttig is door het gebruik van warmtepompen. Dat upcyclen is de sweet spot waarover ik sprak.”

“We kunnen weer bijdragen aan een positief groter doel in de maatschappij. Industriële warmtepompen zijn een deel van de oplossing voor de problemen waar we vandaag voor staan.”

Meer recent nieuws
Technigroup nieuwsbrief 2022 #1

Nieuwsbrieven

Vacature sales engineering industriële koeling

Voorjaarsactie 2024: chillers, warmtepompen en luchtgroepen

Technigroup op shortski